Ocinum Basilicum - Boccacio - Keats

De Decamerone (ook wel 'Decameron') is een verhalencyclus van de Italiaanse schrijver Giovanni Boccaccio. De titel is Italiaans voor 'boek der tien dagen'. De cyclus omvat 100 verhalen die tien gasten op een landgoed buiten Florence elkaar tijdens de pestepidemie van 1348 vertellen. Door deze situering is het werk een raamvertelling. Het boek werd voltooid in 1353.

Het verhaal
Zeven jonge vrouwen en drie jonge mannen ontvluchten de pestepidemie die in Florence woedt en verschansen zich in een villa. Zij besluiten elkaar, om de tijd te doden, elke dag een verhaal te vertellen.
Elke dag is een van de tien personen de leider van het gezelschap en bepaalt daarmee ook het onderwerp van de verhalen van die dag. De thema's lopen uiteen van 'verhalen over tegenslag die toch een goede afloop hebben' tot 'verhalen over hoe vrouwen hun man weten te bedriegen'. Elke 'dag' begint met een korte inleiding op het thema en eindigt met een afsluiting.
Een van de verhalen betreft Lisabetta en haar pot met basilicum (IV, 5)

Keats herbruikt dit verhaal in een vertellend gedicht: Isabella, or the Pot of Basil (1818) It tells the tale of a young woman whose family intend to marry her to "some high noble and his olive trees", but who falls for Lorenzo, one of her brothers' employees. When the brothers learn of this they murder Lorenzo and bury his body. His ghost informs Isabella in a dream. She exhumes the body and buries the head in a pot of basil which she tends obsessively, while pining away.

Reacties