Dat we geen honger moeten lijden - de culinaire tips op onze wandeling

Pannenkoeken met boerenwormkruid
pluk enkel de jonge bladren (als de plant maximaal 3 vingers hoog is)
Samen met paardebloembladren, duizendblad en/of brandnetel hebben die boerenworm-kruidkoeken een smaak om nooit meer te vergeten.

Paardebloemsla
De groene, jonge paardebloembladeren zijn het lekkerst en het geneeskrachtigst op het moment dat de paardebloem haar gele bloem nog niet heeft bovengehaald. Fijngesnipperd tussen de sla smaken ze overheerlijk.
- Gewone sla
- Paardebloembladeren
- Kleefkruid
- Look zonder Look
- Madelief bloemetjes

Snij de paardebloembladeren, het kleefkruid en het look zonder look fijn. In korte reepjes, vermeng het met de sla. Maak een dressing van olie, azijn en zout en meng alles door elkaar. Boven op leg je de bloemetjes. Ook deze kun je eten.



Brandnetelsoep


  • 1 gesnipperde ui

  • 1 teentje knoflook

  • 2 eetlepels olie

  • 200 gram jonge brandnetels

  • 5 deciliter groentebouillon

  • scheutje room

  • peper en zout


  • Verhit de olie en fruit hierin de ui en pers de teen knoflook die je ook even meefruit tot ze glazig zijn.
    Was de brandnetels en breng ze met aanhangend vocht aan de kook zodat ze slinken.
    Als ze geslonken zijn meteen uit de pan halen.
    Hak de brandnetels fijn of gebruik hier een keukenmachine / blender bij.
    Voeg de brandnetels samen met de bouillon toe aan de ui en knoflook en breng dit aan de kook.
    Laat 10 á 15 minuutjes zachtjes koken en breng de soep op smaak met peper en zout.
    Voeg als laatste de room toe.

    Tip:
    Bij deze hele ouderwetse soep zijn croutons erg lekker.
    Bak blokjes oud brood in een beetje olie tot ze lichtbruin en knapperig zijn.

    Zevenblad-spinazie met pasta

    Zevenblad-spinazie met pasta. (al dan niet vegetarisch)
    Pluk een paar handen jong zevenblad uit de tuin. Goed wassen en uit laten lekken.
    Bak 200 gr. gehakt rul in een pannetje met wat zout en peper. Ben je vegetariër, dan sla je dit over. Fruit een uitje in een pannetje, met één of meerdere tenen knoflook. Doe dit bij het gehakt. ( de vegetariër doet dit dus niet, die houdt het gewoon bij dit pannetje)
    Voeg hier het zevenblad aan toe, en bak het even mee totdat het geslonken is. Afhankelijk van je smaak kun je het nu opeten, of nog even door laten garen. Op smaak maken met eventueel wat nootmuskaat en foelie.
    Serveer de zevenblad spinazie over een bord met spaghetti. Mocht je dit te “kaal” vinden, een beetje tomatensaus a la frugale past hier heel goed bij.


    Reacties