Receptjes

Reacties

  1. Pompoenchutney

    Meng een halve liter azijn met 1 kilo suiker, 6 kruidnagels, 6 witte peperbollen en 1 koffielepel kaneel en laat dit een half uur op een zacht vuurtje koken. Snijd de pompoen in kleine blokjes en voeg dit toe. Laat alles samen nog een uur koken om een soort confituur te maken. Als hij nog niet dik genoeg is na een uur, laat je het nog langer uitdampen.
    Eet het bij varkensvlees, gehakt en rijstschotels.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Brandnetelsoep

    Zorg voor 400 g jonge brandneteltoppen (een pan vol), 2 halfgare aardappelen, boter, 1 liter melk (of 81/2 dl water en voeg dan na afloop 11/2 koffieroom toe). (Eventueel 1 grote ui, 1 teentje knoflook).

    Zet de brandneteltoppen onder water en was ze goed. Knip daarna met een schaar de stelen eraf. Smelt de boter in een steelpan en smoor de brandnetel (eventueel samen met de fijngesneden ui en knoflook) ongeveer 10 minuten. Voeg de melk (of het water) en de aardappelen toe en laat alles nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
    Laat de soep iets afkoelen en zeef of vermaal de soep met een staafmixer of blender, totdat het een glad geheel is.
    Doe alles terug in de pan en breng de soep op smaak met zout en peper. Warm de soep weer op en serveer het met in roomboter gebakken croûtons. Eet smakelijk!

    Brandnetel noedels

    Vermeng 1 theelepel boter met broodkruimels en reken per persoon een half ei. Kneed de fijngehakte rauwe brandnetelbladeren met zout, bonenkruid en basilicum, door boter en kruim en vorm kleine balletjes. Gaar koken in zout water of in de soep.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Paardebloem siroop en jam

    Pluk 100 mooi geopende paardebloemen. Knip het eventueel teveel aan steel weg. Snij ondertussen een halve sinaasappel en een halve citroen in stukken en laat deze heel zachtjes koken in 0,5 liter water. Filter dan en druk daarbij het bloemvruchtmengsel heel goed uit. Zo onttrek je het maximum aan aroma. Een takje bloeiende rozemarijn of tijm in de potjes zorgt voor een extra aroma bij de pittige honingachtige smaak die paardebloemgelei van zichzelf al heeft.
    Kook 0,25 liter van het vocht samen met 150 gram witte suiker. Je kan de suiker ook vervangen door cichoreifructose; een volledig natuurlijke, gezonde en sterke zoetmaker.
    Giet de siroop kokend heet in glazen bokaaltjes, boordevol. Dan het schroefdeksel erop en omgekeerd wegzetten.

    Tip
    Als je liever paardebloemjam hebt, vervang dan de suiker door geleersuiker. Dat is de suiker waarmee je normaal werkt als je jam maakt. Je kunt nu geleersuiker krijgen waarvan je maar een halve kilo nodig hebt voor een liter vocht of sap.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten