Beroepshalve heb ik met kleur te maken (tenminste toch nog eventjes, voor we hier allemaal "onze schup mogen afkuisen"), maar ik teken en schilder ook wel eens graag. Kleur is dus ook wel belangrijk. Je hoort overal dat de interieur verven gezonder moeten, minder PVC minder chemische stoffen, maar natuurlijke ingredienten.
Over het verfpalet van de artiest wordt precies veel minder gesproken. Ik vond wel een firma die hier reclame mee maakt: zes levendige botanische kleuren, met klinkende planten namen. Ze zouden niet allen de kleur maar ook de geur uit planten hebben.
De eenvoudige truukjes om paaseieren te kleuren hebben we natuurlijk ook eens uitgprobeerd. En verder wil ik wel eens wat met de kleurstofplantjes uit de tuin doen. Het zal alleen niet meer lukken voor we dit eindwerk afleveren...
6 VIBRANT BOTANICAL COLORS: Lemon Verbena, Blueberry, Pomegranate, Tangerine, Plum Purple and Basil Green
A vast color source for GLOB's blends comes from anthocyanins, which range from bright red to blue in hundreds of fruits and vegetables from grapes, elderberries, black currants, purple carrots, sweet potato, red radish and red cabbage. These pigments have been used to color food since historical times. In flowers, bright reds and purples are adaptive for attracting pollinators.
Perhaps the most obvious natural color comes from beets. Beetroot cells easily 'leak', leaving a stain. Beets create a brilliant scarlet to purple color.
GLOB also uses carotenoid (or beta-carotene) color pigments found in oranges, tomatoes, carrots and marigolds.
Another orange source is the annatto seed, a natural herb that has been used for centuries by indigenous tribes and can be traced as far back as the ancient Mayans. Annatto seed's deep orange color is used today in cosmetics and to color cheddar cheese!
Other color sources include the sticky orange pulp of the gardenia fruit and chlorophyll, which is extracted from alfalfa to make a grassy-green.
Om eieren mooi roodbruin te koken kan je uienschillen aan het kookwater toevoegen. Witte eieren kleuren pastelroze met rodebietensap, pastelgroen met spinaziesap en lichtgeel met saffraan of kurkuma, pastelpaars met bosbessensap
kleurstoffen uit planten
- Amarant: een rode kleurstof gewonnen uit de plantensoorten van het geslacht Amarant
- Annatto: een rood tot rood-bruine kleurstof gewonnen uit de orleaanboom
- Anthocyaan: een paarsrode kleurstof : rode kool en bloedappelsienen
- Betanine: een rode kleurstof gewonnen uit de kroot of rode biet
- Capsanthine: een rode kleurstof gewonnen uit de rode paprika
- Caroteen: een oranje kleurstof gewonnen uit de peen en zoete aardappel
- Citranaxanthine: een oranje kleurstof gewonnen uit onder andere maïs en saffraankrokus
- Curcumine: een gele kleurstof
- Flavoxanthine: een gele kleurstof gewonnen uit onder andere de boterbloem
- Luteïne: een gele kleurstof
- Lycopeen: een helderrode kleurstof zit in watermeloen, tomaat, rozebottel
- Saffraan: een oranjerode kleurstof gewonnen uit de saffraankrokus
- Saffloer (goedkope saffraan): een gele en rode kleurstof gewonnen uit de bloemen van de saffloer
- Violaxanthine: een oranje kleurstof die voorkomt in viooltjes
- Zeaxanthine: een oranje kleurstof
- Alizarine: een rode kleurstof gewonnen uit de meekrapplant
- Indigo: een blauwe kleur gewonnen uit onder andere plantensoorten van het geslacht Indigofera en wede
- Luteoline: een gele kleurstof gewonnen uit planten van de Resedafamilie
- Saffraan: een oranjerode kleurstof gewonnen uit de saffraankrokus
- Henna: een rode kleurstof voor het verven van nagels, handpalmen en haar gewonnen uit de hennastruik
Reacties
Een reactie posten