Er zit muziek in

Muziek is een belangrijk deel in mijn leven, het deel van de planten wordt steeds groter. Ik ga dus op zoek naar raakvlakken. Uiteraard heb je de houten blok- en andere fluiten, de strukinstrumenten die ook uithout gemaakt zijn. Maar ik zoek het wat verder. Wat ik tegenkom:

De regenstok:
gemaakt uit een gedroogde cactus: als de plant nog groen worden de naalden naar binnen gedrukt. Na het drogen wordt de holle buis, met aan de binnenkant een net van naalden, gevuld met zaden of steentjes

Het snorrebot
De klank van dit instrument wordt gevormt door het houten plankje snel te laten rondbewegen d.m.v. een touw. Hierdoor wordt de lucht erom heen in trilling gebracht en ontstaat een zoemend geluid. Bullroarers vinden hun oorsprong ver terug in de geschiedenis van de mensheid, de eerste bullroarers dateren uit het Laat-Paleolithicum en zijn van been gemaakt. Bij de 'primitieve' volken uit de oudheid hielden de draaiende lichaamsbewegingen, die tot extase voeren, verband met riten en culten. De bullroarer is een van de meest geheimzinnige en heilige instrumenten dat bestaat en het geluid brengt zelfs nu nog bij de meest moderne persoon een gevoel van onbehagen mee. Dit komt ongetwijfeld doordat bepaalde oergeluiden diep inwerken in ons biologische wezen, het laat geheimzinnige stemmen van geesten en monsters horen, die de wilde beesten afschrikken. De Noordamerikaanse sjamanen gebruiken de bullroarer bij hun magische rituelen om het weer te beinvloeden. Volgens de Aboriginals uit Australie zijn bullroarers 'plankjes van de geesten' waarmee men de stemmen van de voorouders kan horen. In de Romeinse oudheid gebruikte men de bullroarer voor amoureuze betoveringen en de 'rhombus' van de Latijnen kwam waarschijnlijk voor in ceremonieen gewijd aan de godheden Bacchus en Cybele. Elke bullroarer heeft een andere klank, deze is afhankelijk van het materiaal, de vorm, de rotatiesnelheid, de hoek ten opzichte van de grond en de afmeting. De meeste bullroarers zijn van hout en schors gemaakt en in ruitvorm uitgesneden, soms gebruikt men ook wel een bot of een hoorn of soms zelfs een veer. Wordt soms ook "bush telephone" genoemd.

ANGKUOCH (Cambodja)
The Angkuoch is a robust instrument made of bamboo with a forceful and low sound.
It is easy to play and therefore suited splendidly for kids, too.


Mondharpen en mondbogen

De bamboe dubbelfluit
File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Dubbelfluit van bamboe met zes vingergaten TMnr 5609-10.jpg

De vlierfluit
Lees tekst
Fujara

Reacties