Kleur bekennen
Nee, geen knipoog naar de verkiezingen, maar alweer een paar puzzelstukken die op hun plaats vallen. De kamers-voor-logies hebben structuur gekregen, het wordt dus tijd voor de volgende fase: alle muren, plafonds en balken zijn al in de witte primer gezet. De volgende stap vraagt voor de twijfelaar in mezelf meer tijd. Het hangt immers allemaal samen, de kamernaam , de sfeer die ik wil, de kleur, de inrichting...
Ik schuif de beslissing voor de kamers nog even voor me uit en ga alvast aan de slag in één van de sanitaire ruimtes, ik kies voor een limoenig geel als accentkleur op de kleinste muur, de andere muren worden vanille wit. Het geel blijkt "kurkuma" te heten. Kurkuma, ook bekend als Indiase geelwortel werd vroeger ook tarmeriek genoemd is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Het wordt niet alleen in de keuken gebruikt omwille van zijn kleur en smaak, maar ook als kleurstof voor inkt en het heeft ook een medicinale werking. De plant zelf zou ook niet misstaan als kamerplant, absoluut een kruid dat op zijn plaats is in het TakkeTiele Huis. De eerste kamer heeft zijn naam en thema: Curcuma is afkomstig uit India, waar ook zen is ontstaan. 

De uitdaging is nu om een waardige compaan te vinden voor de andere kamer: een kleurstofplant die zelf te kweken valt, een mooie kleur heeft heeft, geneeskrachtig is en waar een thema of bepaalde sfeer aan te koppelen is. Mmm, geen sinecure. Ik stroop het internet af, springend van de hak op de tak, surfend van hot naar her en bots op de Amarant. Deze plant checkt zowaar alle boxen, het feit dat er meer dan zestig soorten bestaan (van Afrikaanse tot Australische) en dat het bij de Azteken en Incas als basisvoedsel diende, geeft mogelijkheden voor een thema. Ook qua kleur zijn er mogelijkheden zat, de plant bestaat in variaties van paars over rood tot oranje en geel. De bladeren worden gegeten als een soort spinazie en de zaden kunnen gebruikt worden als een glutenvrij graan. De trend is gezet, nu de thema's nog verder uitwerken. 

En daarna de oefening nog eens over doen voor de andere ruimtes in het Huis...

Reacties