Kleuterweek 7-11 augustus - op zoek naar de verdwenen kleuren


georganiseed door Naomi, ondersteuning door Tilly

Naomi volgede een opleiding kindercoach en kleuteryoga
Tilly (Hilde) is keramiste en ceatieve duizendpoot

Dit is een klein verslagje van de voorbije kleuterweek (dag 2-5 volgen nog)

Dag 1: De groene dag
Onze eerste dag zit er reeds op!
Vandaag was de kleur groen wat samen gaat met voelen.
We hebben deze dag dan ook vooral daarop gericht.

We zijn naar het Elfenland aan de andere kant van de regenboog geweest, hebben gerust onder de elfenboom, ons gewassen in de waterval, elfenvleugeltjes gemasseerd, kennis gemaakt met de elfenvriendjes en de elfentuin en heel wat voelervaringen mogen opdoen met onze handjes en voetjes.
Ook vonden we de groene krachtelementen en kregen we een krachtsteen en water van de bloemen elf mee om de groene kleur terug te brengen naar het mensenland.

We dronken lekker krachtwater en aten een gezond 10-uurtje, schilderen met onze handen, folie,sponzen en zand en mochten ook kleien.

Dit alles afgewisseld met enkele knusse stilte en rustmomentjes.
Dag 2: de gele dag
 wat samen gaat met zien/inzicht.Ook vandaag waren onze activiteiten gericht op dit zintuig.

We gingen opnieuw naar Elfenland over de regenboogbrug en zagen van alles op ons pad daarheen, we wandelden op koorden van boom naar boom, zochten met een zaklamp in het donker naar de gele kracht elementen en keken welke voorwerpen verdwenen waren.Onze regenboog werd verder ingekleurd, we schilderden met veren , rolletjes en scheerkwasten.We zochten de sprookjesfiguren terug in de magische tuin met behulp van een schatkaart en brachten terug kleur en verhaal in het sprookjesboek.We maakten regenboogschuim en schaduwfiguurtjes op de muur, en luisterden tot slot naar een verhaaltje bij kaarslicht.

Tussendoor waren enkele rust en stilte momentjes en een vrij speelmomentje met veel gegiechel.

Dag 3: de blauwe dag
dit gaat samen met horen

Het was weer een fijne voormiddag.
Opnieuw gingen we naar Elfenland om de blauwe krachtelementen te zoeken.We luisterden naar de geluiden in het bos, vlogen door de lucht , zochten de krachtgeluiden met behulp van muziekinstrumenten, maakten kennis met muziek instrumenten, zongen en dansten, luisterden naar versjes, maakten muziek met de regenboogbuizen, en hebben geschilderd met rietjes en een kam.


dag 4 : de rood/oranje dag 
deze tinten gaan samen  met ruiken & proeven

We gingen zoals elke dag opnieuw naar Elfenland over de regenboogbrug en vonden er onze rode en oranje kracht elementen die we meebrachten naar het mensenland.We kropen onder de regenboog, masseerden onze armen en beentjes met lavendel olie, masseerden ook de vleugeltjes van onze vriendjes, en er passeerden vele geurtjes ons neusje.We maakten een regenboog en een tekening of mannetje met fruit dat we nadien mochten op smullen.Sommigen van ons waren een beetje moe en speelden even rustig op eigen tempo , keken in een boekje, ontdekten enkele voel en/of geur elementen, of rusten gewoon even uit op het matje of op de zitkussens.
Anderen schilderden met fruit en citroensap en gaven onze regenboog nog wat kleur bij met stift en lintjes.
De groepsenergie was een beetje verdeeld vandaag en we lieten dan ook elk kindje de keuze om deel te nemen op haar manier en mee te doen met wat goed voelde voor haar.

dag 5 de  paars-violette dag
deze tinten gaan samen  met bewust er zijn & aandacht.

In Elfenland vonden we onze laatste kleur van de regenboog terug die we nodig hadden om alle kleuren terug te brengen in mensenland.We leerden nieuwe elfenvriendjes kennen en begroetten de zon en de maan, we dronken nog een laatste keer ons krachtwater dat ons de kracht gaf om de kleuren terug te brengen ;) en genoten van een gezond pannenkoekje, een nootje, een fruitje en een rijstwafel.We maakten ons mooie kunstwerk af met de kleur paars die nog ontbrak, dit met penseel, stempel penselen en wol draad.Elke dag kregen we een kleurstaafje dat we gisteren  bijeen puzzelden tot een regenboogje.We speelden met een laken en lieten ons gewoon meevoeren met de vreugde van het moment, af en toe even gewoon ( stil en rustig) ZIJN , we zongen een liedje en eindigden deze prachtige week met een knus moment alle dicht bij elkaar onder 1 deken, en werden letterlijk en figuurlijk plat geknuffeld :)
_______________________________________________________________________________________

Reactie van Philip, papa van Leontien
dag Hilde & Naomi,

mag ik van onze kant jullie danken voor deze energieke, warme, liefdevolle, fantastische week.

Toen ik het programma las, besefte ik dat deze belevenis voor Leontien zoveel meer zou zijn dan louter 'speelpleinwerking' waar ik haar bewust (nog) niƩt heen zend. Ze is er te jong voor, en heeft meer uitdaging nodig dan een halve dag 'spelen'.

Bij jullie in de groep kon ze groeien en de elfen-leidraad ten volle beleven, gedurende de vijf halve dagen.

Wat ik ook erg waardeer is het feit dat jullie bewust 'gezonde' tussendoortjes geven, in plaats van de o zo overal aanwezige suikers in koeken, snoepgoed, ...

Ook dit is opvoedkundig veel meer verantwoord, waaruit Leontien haar goesting naar de klassieke suikertussendoortjes weer wat bewust heeft genegeerd. Dankjewel daarvoor.

Heel jammer dat het al gedaan is. Maar des te meer kijken we uit naar een volgende gelegenheid om Leontien bij jullie te mogen laten genieten.

Philip

Reacties